SDE

Недержавний пенсійний фонд “Покрова» святкує першу річницю своєї діяльності

26 серпня 2009
Друк E-mail
1 вересня  2008 року за благословенням Блаженішого  Любомира Гузара Недержавний  пенсійний фонд «Покрова »  розпочав свою діяльність. Засновником  фонду є УГКЦ. Голова ради фонду  – о. Василь Копичин. До моменту обрання всі потенційні члени Ради НПФ «Покрова» успішно пройшли навчання в Українському інституті розвитку фондового ринку, склали іспити на право обіймати посади членів ради недержавного пенсійного фонду та отримали кваліфікаційні свідоцтва для осіб, які претендують на обіймання посади члена ради недержавного пенсійного фонду.

 

Історія створення НПФ  «Покрова».

Перші кроки діяльності фонду «Покрова», як перші кроки дитини, - довгоочікувані і водночас сповнені переживань та очікувань.

Процес  створення НПФ «Покрова» не є  справою одного дня. Ще 13-14 литопада 2003 року у Львові Синод Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ доручив Економічному відділові Києво-Галицької Митрополії створити недержавний пенсійний фонд. Оскільки Церква виступає засновником фонду, ставить під ним своє ім’я, то майже 4 роки спеціалісти та фахівці з питань недержавного пенсійного забезпечення вивчали питання створення фонду, організації його роботи, аби фонд міг прозоро та надійно працювати.

 У жовтні 2007 року на зустріччі представників УГКЦ та фахівців у галузях економіки та юриспруденції із Блаженішим Любомиром було прийнято рішення про створення Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова». Майже рік тривала робота над реєстрацією фонду у державних установах, вибором обслуговуючих компаній на основі тендеру (конкурсу), затвердженням статуту та інвестиційної декларації.

1 вересня  2008 року фонд офіційно розпочав  свою діяльність. 

Показники діяльності фонду.

    Фонд  «Покрова» розпочав свою діяльність у час світової кризи. Цей період став тестом «на виживання» не однієї фінансової установи.

    Станом  на 17 лютого 2009 року учасниками фонду  стали 177 осіб, чиста вартість активів яких становила 73 080 грн.

Основні показники діяльності НПФ «Покрова» на 30.07.2009     
    Вартість  загальних активів    202 835
    Вартість  чистих активів    202 439
    Кількість одиниць пенсійних внесків    174 457.7561
    Чиста вартість одиниць пенсійних внесків    1.16039
    Кількість учасників    349
    Средняя сума на індивідуальному пенсійному рахунку    581
    Загальна  сума виплат    4 865     
 
    
     

    Це, за словами Володимира Ульянова, голови Наглядової ради Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів і компанії з  управління активами "Всесвіт", які  обслуговують діяльність НПФ "Покрова", найкращі показники щодо фізичних осіб серед усіх зареєстрованих в Україні недержавних пенсійних фондів.

 

Розвиток НПФ «Покрова» у Самбірсько-Дрогобицькій Єпархії.

Розгалужена регіональна мережа – одна з найважливіжих переваг НПФ «Покрова». На сьогоднішній день створено 11 інформаційно-консультаційних центрів в 16 містах України, в яких працює бл. 30 консультантів. Дані центри створені для надання інформації та консультацій з питань пенсійної реформи та недержавного пенсійного забезпечення, інформації про діяльність фонду «Покрова» та заключення пенсійних контрактів.

У Самбірсько-Дрогобицькій Єпархії створено 3 ІКЦ фонду «Покрова»:

  1. Єпархіальний ІКЦ: м. Трускавець, вул. С. Бандери, 19, оф. 117;
  2. ІКЦ м. Дрогобич: м. Дрогобич, вул. Трускавецька, 2;
  3. ІКЦ м. Добромиль: м. Доброимль, вул. Пл. Ринок;

    За  цей час здійснено презентації  фонду для священиків практичо всіх деканатів нашої Єпархії, для працівників освіти та бюджетних установ, опубліковано статті про фонд у Єпархіальних та місцевих газетах, проведено конкурс дитячого малюнку «Намалюй собі Життя». Крім цього, фонд «Покрова» посприяв у проведенні реколекцій для молоді та реколекцій для дружин священиків, благодійного аукціону для дітей сиріт, святкуванню Стрітенських вечорниць.

    На  сьогоднішній день у Самбірсько-Дрогобицькій Єпархії учасниками фонду «Покрова» є бл. 100 осіб, серед яких є священослужителі, миряни, працівники бюджетних установ. 

      Чому люди стають учасниками фонду «Покрова»?

    Відповідей  на це питання є стільки, скільки  є учасників. Причини участі у кожного свої: когось цікавить можливість мати ще одну пенсію додатково до державної, хтось бачить фонд як надійне місце збереження своїх заощаджень, а для декого – це шанс мати гідне життя та заслужений відпочинок на старості.  

    Що  слід знати про фонд «Покорва» .

  • Засновником фонду є УГКЦ в особі Блажейнішого Любомира Гузара. НПФ «Покрова» провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду.
  • Фонд не може бути оголошений банкротом.
  • Пенсійні накопичення формуються за рахунок пенсійних внесків та інвестиційного доходу, отриманого в результаті інвестування коштів.
  • Усі кошти, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду, є власністю учасника НПФ. Ніхто, крім учасника, не може розпоряджатися цими коштами.
  • Розмір, періодичність та суму внесків Ви визначаєте самостійно. Немає обмежень на мінімальну суму внеску та штрафних санкцій за несвоєчасну або неповну сплату внесків.
  • Щомісячно на всі накопичені на індивідуальному пенсійному рахунку кошти нараховується інвестиційний дохід (тобто, не лише на внески, але і на інвестиційний дохід, нарахований у минулих періодах).
  • Користати пенсійними заощадженнями можна із досягненням пенсійного віку (на 10 років швидше або на 10 років пізніше від офіційно визначеного державою пенсійного віку за бажанням учасника) або: 1)виїзд на постійне місце проживання за кордон; 2)при критичному стані здоровя, 3)інвалідності.
  • Передбачено успадкування.
  • Всі пенсійні внески проплачуються у відділеннях Ощадбанку України без комісії та у погодинному режимі розподіляються по портфелях фонду.
  • Гроші не попадають на баланс обслуговуючих компаній.
  • Додаткову недержавну пенсію можна одержувати поряд з державною. Розмір пенсійних виплат з НПФ визначається виходячи з суми накопичених коштів учасника, яка залежить від розміру пенсійних внесків, терміну їх накопичення та розподіленого інвестиційного доходу.

Як  можна стати учасником НПФ «Покрова».:

Вам потрібно відповісти на наступні запитання:

  1. впродовж якого періоду Ви бажаєте робити внески (наприклад, з січня 2009 по грудень 2009);
  2. коли Ви бажаєте розпочати робити внески (наприклад, січень 2009);
  3. як часто Ви бажаєте робити внески (наприклад, щомісячно);
  4. у якій сумі Ви бажаєте робити внески (наприклад, не менше 100 грн.)

Для заповнення пенсійного контракту необхідні наступні документи:

  1. копія паспорта (перша, друга, сторінки і сторінки з пропискою, сторінка з фото у 25 або 45 років, сторінка з датою вклейки фото у 25 або 45 років),
  2. копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру.
  3. У разі укладання контракту на користь третьої особи: копію паспорта, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру третьої особи, документи, що підтверджують перший ступень споріднення, з підписами власника.

З метою отримання  додаткової чи уточнюючої інформації Ви можете звертатися за телефонами

8-800-503-63-90 (дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України безкоштовні) або (044) 207-02-97.

Теми: НПФ Покрова

Інші публікації за темою
Пенсійний фонд питання
Інтерв'ю
Василь Копичин

Як не стати бідним?
Бідність

Контакти
  • ЄПАРХІАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР
    вул. Трускавецька 2, Єпархіальне управління СДЄ УГКЦ, офіс 101, НПФ «Покрова»
    Єпархіальний консультант – Наталя Копичин (067-451-54-77)
    pokrova@sde.org.ua, truskavets_nk@vseapf.com.ua

  • м. Дрогобич
    Консультант – Полянко Оксана (096-271-12-29)

  • м. Трускавець
    Консультант – Шафран Тарас (097-661-40-47)

  • м. Сколе
    Консультант – Черкай Марта (093-958-67-80)

  • м. Добромиль
    Консультант – Войтів Світлана (098-539-77-73)

  • м. Мостиська
    Консультант – Дьолог Ольга (098-487-12-38)

Посилання
Покрова сайтПокрова на facebook



^ Догори